top of page

Weet jij nog waarvoor je ’s morgens je bed uit komt?


“Words may be inspiring, but only action creates change.” Dit is een van mijn favorieten van de vele inspirerende oneliners van Simon Sinek, de bedenker van de ‘Golden Circle’. Toen ik in 2011 zijn boek las “Everything starts with why” (2009), ondertussen ook in het Nederlands verkrijgbaar, was ik meteen verkocht.

Sinek was in 2002 als ondernemer gestart, kon er van rondkomen en daar was hij fier over. Na 4 jaar van hetzelfde, zat hij echter dicht bij een ernstige depressie. Grote successen bleven uit, hij werd er niet gelukkiger van en besefte dat zijn zaak door hard werken net overleefde. Simon ging op zoek, las boeken en sprak met ondernemers en vrienden. Zo kwam hij plots tot de ontdekking dat organisaties en leiders die het ‘waarom’ als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Hij werd geobsedeerd door het concept, bestudeerde het fenomeen en schreef uiteindelijk zijn bevindingen neer in het bewuste boek.

Vandaag inspireert Simon miljoenen mensen over de hele wereld (TEDx), zijn publicaties zijn wereldbestsellers, hij geeft overal lezingen, is actief in non-profit organisaties en doceert in New York.

De kracht van zijn boodschap ligt in de eenvoud. Hij start vanuit één duidelijk concept, het waarom, als basis voor leiderschap. De Gouden Cirkel waar hij zijn verhaal aan ophangt bestaat uit het Wat (wat doet je bedrijf), het Hoe (hoe doe je dat dan) en het Waarom (waarom doe je wat je doet). Mensen zijn niet zo geïnteresseerd in wat je doet en hoe je dat doet, ze zijn vooral geïnteresseerd in waarom je dat doet, beweert hij.

Wat hebben wij hier aan?

De meeste bedrijven communiceren enkel over het Wat, ze zijn eigenlijk alleen bezig met wat ze de markt aanbieden aan producten of diensten. Er is een grote kans dat je je hier in herkent. Check eens je website. Heb jij een antwoord op die waaromvraag?

Dat antwoord geeft immers betekenis aan wat je doet. Het is net dat zingevende dat mensen gedreven en bevlogen maakt. Je wéét eenvoudig waarom je ’s morgens uit je bed stapt om naar je werk te gaan. Wie niet weet waarnaar hij of zij onderweg is, mist een sturende zingeving en loopt het risico vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen.

Sinek kan dat verhaal zo goed uitleggen omdat hij zelf na een aantal jaren ondernemen zijn inspiratie volledig was kwijtgeraakt. Hij is ervan overtuigd geraakt dat zingeving een belangrijke voorwaarde is voor succesvol ondernemen. En dat zingevende, dat doel is nooit geld. Geld, zegt hij, is het resultaat van wat je doet, nooit het doel.

Hij evolueerde van over-leven naar leven. Het enige dat het verschil maakte, is het ontdekken van het waarom dat hem nu drijft. Simon Sinek stelt: People don’t buy WHAT you do, but WHY you do it! Stel jezelf de vraag, waarom stap ik elke ochtend mijn bed uit om naar het werk te gaan? Als jij dat niet (meer) weet, hoe kunnen je klanten het dan weten?

Het geheim dat Simon ontdekte, gaat over ‘in iets geloven’. Klanten voelen zich aangetrokken tot bedrijven die goed kunnen communiceren waar ze in geloven. Als jij als ondernemer werkt vanuit je passie, inspireer jij jouw omgeving. Mensen met een overtuigende missie, waarden en duidelijke doelen spreken iedereen aan en worden opgemerkt.

Herhaal voor jezelf de doelen die je wilt behalen en deel dit ook met je medewerkers, klanten, familie. En laat je gerust inspireren door verhalen van anderen die net als jij hun droom willen waarmaken.

Besteed aandacht aan wat jouw drijfveren zijn. Als je beslissingen moet nemen, check dan steeds af met die drijfveren. Zo bewaak je niet alleen je focus maar ook dat waarvan jij energie krijgt. Energie die je hard nodig hebt, durf dus ook opdrachten en klanten te kiezen waar je energie van krijgt. Zweverig zeg je? Als je het niet hard maakt wel, en dat is net de uitdaging.

Zin om over de Gouden Cirkel van jouw organisatie na te denken? Bel mij voor een gesprek om te zien wat we er samen aan kunnen doen: 0475/45.11.08, of stuur een mail naar peter.baetens@idilio.be

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page